Skuodo rajono ūkininkai, gyvulininkystės bendrovės ir veterinarijos gydytojai kviečiami į seminarą „Inovatyvių priemonių taikymas veršiavimosi laikui nustatyti mėsinių ir pieninių galvijų ūkiuose“

Paskelbta 28 rugsėjo, 2022 m., skiltyje Pranešimai

 

Lietuvos sveikatos mokslų universitetas organizuoja seminarą ūkininkams, gyvulininkystės bendrovėms ir veterinarijos gydytojams

Inovatyvių priemonių taikymas veršiavimosi laikui nustatyti mėsinių ir pieninių galvijų ūkiuose“

PROGRAMA

Seminaro vykdymo data ir laikas: 2022 m. spalio 6 d. 9.30 val.– 15.30 val.

Seminaro vykdymo vieta: Ylakių sen., Skuodo r., sav. administracija , Sedos g. 3, Ylakių mstl.,  Skuodo r.

Seminaro lektoriai: prof. Vytuolis Žilaitis, dr. Arūnas Rutkauskas, dr. Audronė Rekešiūtė, dr. Renalda Juodžentytė

9.15 – 9.30 Seminaro dalyvių registracija
9.30 – 10.15 Skirtingo produktyvumo pieninių karvių reprodukcijos valdymas atsižvelgiant į gyvulių laikymo technologijas. Mėsinių ir pieninių galvijų rujos fiziologijai.
10.15 – 11.00 Karvių užtrūkinimo laikotarpis. Pieninių ir mėsinių karvių laikymo, priežiūros ir šėrimo ypatumai užtrūkinimo laikotarpiu.
11.00 – 11.45 Dažniausiai pasitaikančios pieninių ir mėsinių karvių ligos prieš ir po atvedimo, jų profilaktikos ir gydymo naujovės. Karvių sveikatos būklės po atvedimo monitoringas.
11.45 – 12.30 Artėjančio veršiavimosi požymiai. Karvės paruošimas veršiavimuisi. Veršiavimosi stadijos. Pirmos pagalbos suteikimas veršiavimosi metu. Veršiavimosi pagalbos priemonės ir jų panaudojimas.
12.30 – 13.00 Pietų pertrauka
13.00 – 14.15 Dažniausios veršiavimosi patologijos, netaisyklinga vaisiaus padėtis, gimdos užsisukimas ir kt. Karvių ir telyčių apsunkintas atvedimas. Cezario pjūvio tikslingumas. Gimdos sanavimas po atvedimo, metrito, endometrito, profilaktikos ir gydymo naujovės.
14.15 – 14.45 Atvestų naujagimių veršelių priežiūra, jų imuninės sistemos susiformavimas, krekenų reikšmė. Naujagimių veršelių gaištamumo priežastys. Kvėpavimo ir virškinamojo trakto ligų profilaktikos ir gydymo naujovės.
14.45 – 15.30 „SmartVEL“ artėjančio veršiavimosi laiko nustatymo sistema. Panaudojimo galimybės mėsinių ir pieninių galvijų bandose. Jos įtaka gyvūnų gerovei ir sveikatingumui

Seminaras yra nemokamas. Bus išduodami kvalifikacijos kėlimo pažymėjimai.

Ketinančius dalyvauti, prašome  skambinti tel. nr. 8 67029105.

Kavos pertraukėlės organizuojamos bet kuriuo laiku klausytojams pageidaujant